Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολεία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο” επισκέπτεται τα σχολεία όλης της χώρας! Είναι βασισμένο στις αρχές της STEM εκπαίδευσης και περιλαμβάνει:

1) Προβολή των ταινιών “NEURODOME” και “Από τα πρώτα βήματαμέχρι τις νευροεπιστήμες του 21ου αιώνα” στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο, που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή της επιστημονικής γνώσης για τον εγκέφαλο, σε συνδυασμό με εντυπωσιακές εικόνες του εγκεφάλου από πραγματικά ερευνητικά ευρήματα και με απλό αλλά συναρπαστικό τρόπο καταφέρνουν να μυήσουν τους θεατές στις βασικές αρχές της Νευροεπιστήμης.

2) Εκπαιδευτικά εργαστήρια στα οποία οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις βασικές αρχές δομής και λειτουργίας του εγκεφάλου και των νευρωνικών δικτύων, πάνω σε εκπαιδευτικά προπλάσματα εγκεφάλων και μικροσκόπια υπό την καθοδήγηση επιστημόνων της ομάδας μας.

3) Βιωματικά εργαστήρια με στόχο την κατανόηση των λειτουργιών του νευρικού συστήματος, όπως της ικανότητας του εγκεφάλου να προσανατολίζεται στον χώρο και το χρόνο. Οι μαθητές συμμετέχουν σε παιχνίδια και μέσα από την συζήτηση που ακολουθεί με τους επιστήμονες της ομάδας μας κατανοούν τις περιοχές του εγκεφάλου και τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην λειτουργία της οπτικοχωρικής μνήμης (GPS του Εγκεφάλου).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Νευροεπιστημών

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας

exploring.the.brain

Διαδραστικές δραστηριότητες

Η ομάδα Exploring.the.brain διοργανώνει διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για να γνωρίσουν οι μαθητές πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Οι εκδηλώσεις μας ξεφεύγουν από τις κλασικές φόρμες των σχολικών εκδρομών και αποτελούν μία μοναδική βιωματική εμπειρία με την οποία οι μαθητές όλων των βαθμίδων γνωρίζουν και αγαπούν τον εγκέφαλο και τις νευροεπιστήμες.

Διδακτικές επισκέψεις

Οι διδακτικές επισκέψεις είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους μαθητές μία μοναδική εμπειρία γνώσης και μάθησης, με τη χρήση πολυμέσων (ταινία σε απλό προτζέκτορα ή σε φορητό πλανητάριο), προπλασμάτων εγκεφάλου, μικροσκοπίων κτλ. ​

Εκδηλώσεις εκτός σχολείου

Διοργάνωση εκδηλώσεων σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις οποίες μπορούν να προσέρχονται τα σχολεία μετά από συνεννόηση και να παρακολουθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε χώρο εκτός του σχολείου.
Δείτε στο αρχείο εκδηλώσεων, τις εκπαιδευτικές μας δράσεις στην Αθήνα (Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος), στα Ιωάννινα, στη Λευκωσία κτλ.

Οι εκπαιδευτικές μας εκδηλώσεις αποτελούνται από:

  • Εκπαιδευτική προβολή της ταινίας “Από τα πρώτα βήματα… μέχρι τις νευροεπιστήμες του 21ου αιώνα”. Η ταινία αυτή είναι παραγωγή της ομάδας μας και είναι μία εισαγωγή στην ιστορία της μελέτης του εγκεφάλου. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα προβολής της ταινίας θόλου “Neurodome”, στην ελληνική γλώσσα, σε φορητό πλανητάριο. 
  • Διαδραστική περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου. Χρησιμοποιούνται πλαστικά μοντέλα ανθρώπινου εγκεφάλου, μικροσκόπια στα οποία γίνεται παρατήρηση των κυττάρων του εγκεφάλου. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα μέρη του εγκεφάλου, τις λειτουργίες που κάθε μέρος επιτελεί, και να παρατηρήσουν στο μικροσκόπιο τα νευρικά κύτταρα και πώς αυτά λειτουργούν. Παράλληλα υπάρχουν παρουσιάσεις σε οθόνες που παρουσιάζουν πιο συστηματικά αυτές τις γνώσεις. 
  • Παιχνίδια και δραστηριότητες με επίκεντρο τον εγκέφαλο (κόμικς, coloring pages, πλαστελίνες κτλ)
  • Τέλος τα μέλη της ομάδας μας μπορούν να συζητήσουν με τους μαθητές (κυρίως με τους εφήβους) για απορίες τους σχετικά με τον εγκέφαλο (πχ πώς τα ναρκωτικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας, πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, πως παίρνουμε αποφάσεις, είναι η καρδιά το κέντρο των συναισθημάτων κτλ).
Θέλετε να προσφέρετε στους μαθητές σας μία μοναδική βιωματική εμπειρία γνώσης και επιστήμης;

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες

Scroll to Top