Εκδηλώσεις για Σχολεία ​

Το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσιάζει σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου την ενημερωτική εκδήλωση «Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της Πρωτοτυπίας και της Δημιουργικότητας», σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική, την Ακαδημία Νευροεπιστημών και τη Σχολή Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», στις 08 και 11 Μαρτίου 2024. Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιάσει σε μαθητές με απλό και κατανοητό τρόπο τη λειτουργία του εγκεφάλου και να τους ευαισθητοποιήσει για τη σημασία της γνώσης για το νευρικό μας σύστημα, αλλά και τη σημασία της δημιουργικής σκέψης και της αναζήτησης της πρωτοτυπίας. Με τον τρόπο αυτό μπαίνουν οι βάσεις για να γίνει κατανοητό από παιδιά και εφήβους ότι οι λειτουργίες του σώματός μας και κάθε έκφανση της ανθρώπινης συμπεριφοράς ρυθμίζονται από τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Προβολή της ταινίας “Από τα πρώτα βήματα… μέχρι τις νευροεπιστήμες του 21ου αιώνα”, που παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή της επιστημονικής γνώσης για τον εγκέφαλο, σε συνδυασμό με εντυπωσιακές εικόνες του εγκεφάλου από πραγματικά ερευνητικά ευρήματα. Με κατανοητό αλλά συναρπαστικό τρόπο καταφέρνει να μυήσει τους θεατές στις βασικές αρχές της Νευροεπιστήμης.
  • Εκπαιδευτικά εργαστήρια στα οποία οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις βασικές αρχές δομής και λειτουργίας του εγκεφάλου και των νευρωνικών δικτύων, πάνω σε εκπαιδευτικά προπλάσματα εγκεφάλων και μικροσκόπια υπό την καθοδήγηση επιστημόνων της ομάδας μας.
  • Βιωματικά εργαστήρια με στόχο την κατανόηση των λειτουργιών του νευρικού συστήματος, όταν αναζητά τρόπους δημιουργικής έκφρασης και όταν προσπαθεί να ικανοποιήσει την περιέργειά του με πρωτότυπες επιλογές. Οι μαθητές μαζί με φοιτητές και καθηγητές συμμετέχουν σε παιχνίδια και πειραματικές διαδικασίες και μέσα από τη συζήτηση που ακολουθεί με τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες της ομάδας μας κατανοούν τις πολύπλοκες διεργασίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία.
  • Συζητήσεις με εικαστικούς και νευροεπιστήμονες για τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία.

Τις δράσεις της εκδήλωσης μπορούν να παρακολουθήσουν εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα συνοδεύουν τα τμήματα και όσοι κηδεμόνες επιθυμούν.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης υπάρχει μια δημιουργική και εκπαιδευτική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μαθητές και τους φοιτητές. Οι μαθητές χρησιμοποιούν μικροσκόπια, προπλάσματα, αισθητήρες και εγκεφαλογράφους, αλλά και είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Έτσι μαθαίνουν για τη σχέση της δημιουργικότητας και της πρωτοτυπίας με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

brain

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε μαζί μας

exploring.the.brain

Διαδραστικές δραστηριότητες

Η ομάδα Exploring.the.brain διοργανώνει διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για να γνωρίσουν οι μαθητές πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Οι εκδηλώσεις μας ξεφεύγουν από τις κλασικές φόρμες των σχολικών εκδρομών και αποτελούν μία μοναδική βιωματική εμπειρία με την οποία οι μαθητές όλων των βαθμίδων γνωρίζουν και αγαπούν τον εγκέφαλο και τις νευροεπιστήμες.

Διδακτικές επισκέψεις

Οι διδακτικές επισκέψεις είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους μαθητές μία μοναδική εμπειρία γνώσης και μάθησης, με τη χρήση πολυμέσων (ταινία σε απλό προτζέκτορα ή σε φορητό πλανητάριο), προπλασμάτων εγκεφάλου, μικροσκοπίων κτλ. ​

Εκδηλώσεις εκτός σχολείου

Διοργάνωση εκδηλώσεων σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις οποίες μπορούν να προσέρχονται τα σχολεία μετά από συνεννόηση και να παρακολουθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε χώρο εκτός του σχολείου.
Δείτε στο αρχείο εκδηλώσεων, τις εκπαιδευτικές μας δράσεις στην Αθήνα (Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος), στα Ιωάννινα, στη Λευκωσία κτλ.

Οι εκπαιδευτικές μας εκδηλώσεις αποτελούνται από:

  • Εκπαιδευτική προβολή της ταινίας “Από τα πρώτα βήματα… μέχρι τις νευροεπιστήμες του 21ου αιώνα”. Η ταινία αυτή είναι παραγωγή της ομάδας μας και είναι μία εισαγωγή στην ιστορία της μελέτης του εγκεφάλου. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα προβολής της ταινίας θόλου “Neurodome”, στην ελληνική γλώσσα, σε φορητό πλανητάριο. 
  • Διαδραστική περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου. Χρησιμοποιούνται πλαστικά μοντέλα ανθρώπινου εγκεφάλου, μικροσκόπια στα οποία γίνεται παρατήρηση των κυττάρων του εγκεφάλου. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα μέρη του εγκεφάλου, τις λειτουργίες που κάθε μέρος επιτελεί, και να παρατηρήσουν στο μικροσκόπιο τα νευρικά κύτταρα και πώς αυτά λειτουργούν. Παράλληλα υπάρχουν παρουσιάσεις σε οθόνες που παρουσιάζουν πιο συστηματικά αυτές τις γνώσεις. 
  • Παιχνίδια και δραστηριότητες με επίκεντρο τον εγκέφαλο (κόμικς, coloring pages, πλαστελίνες κτλ)
  • Τέλος τα μέλη της ομάδας μας μπορούν να συζητήσουν με τους μαθητές (κυρίως με τους εφήβους) για απορίες τους σχετικά με τον εγκέφαλο (πχ πώς τα ναρκωτικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας, πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, πως παίρνουμε αποφάσεις, είναι η καρδιά το κέντρο των συναισθημάτων κτλ).
Θέλετε να προσφέρετε στους μαθητές σας μία μοναδική βιωματική εμπειρία γνώσης και επιστήμης;

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες

Scroll to Top